Mennyttä etsimässä -tapahtumia

Hummani Hei

Hummani Hei -kaiken kansan hevospäivä järjestettiin keväällä 2009 Kovalanmäellä. Ohjelmassa oli mm. työnäytöksiä vanhaan malliin mm. pellon kyntäminen, äestys ja perunan istutus hevosella, ohjasajo, kengitysnäytös ja valjastusnäytös sekä valokuvanäyttely –ja hevoskoneiden näyttely sekä sotahevostarinoita Veli-Matti Häkkisen kertomana. Tapahtumassa vieraili n. 300 henkilöä.

Kalapaliikki

Mennyttä etsimässä -hankkeen aikana on tutustutettu nuoria perinteisiin ruokiin. Kesällä 2009 perinneruokailujajärjestettiin mm. Kalapaliikki-tapahtumien yhteydessä. Ristimäessä nuorten ideoimaksi aiheeksi tulivat vanhanajan kalastusvälineet. Kynsivedellä toteutettiin kaksi Kalapaliikki-taphtumaa, toukokuussa ja kesäkuussa, joissa tutustuttiin vanhoihin kalastusvälineisiin ja saatiin omakohtaisesti kokea rysä, vetää nuottaa, nostaa verkkoja ja katiskoita. Kalastusaluksena käytettiin kahta lauttaa ja muutamia moottoriveneitä. Saalis tehtiin ruoaksi oppaan rannassa. Ruokana oli mm. kuorepaistia, ohrarieskaa, savustettua lahnaa ja muikkukeittoa. Kalapaliikki – tapahtumiin osallistui n. 30 henkilöä/tapahtuma. Tapahtumaa ovat yhteistyössä olleet tekemässä Kynsiveden kalastajat.

Hipparinki

Mennyttä etsimässä -hanke toteutti Niemisjärvellä kesäkuussa Hipparinkitapahtuman. Päivän aikana leikittiin perinneleikkejä Pienmäen talomuseon pihalla, kerrottiin perinnesatuja ja syötiin välipalaksi ruisleipää ja viinimarjamehua. Hipparingin leikittäjinä toimivat Maija Silvast ja Heidi Kauppinen. Hipparinkiin osallistui 19 lasta.

Pellavalystit

Pellavalystit tapahtuma alkoi toukokuun 12. päivä Kallioahossa. Tapahtumaan oli kutsuttu ”pellavamuoreja”, jotka kertoivat nuorille tarinoita pellavan viljelystä ja esittelivät pellavakäsitöitä. Kevät oli sen verran myöhässä, että pellavan kylvöpäivä siirtyi pari viikkoa eteenpäin. Pellavaa kitkettiin kesän aikana useampaan kertaan ja syksyllä oli vuorossa pellavan nyhtäminen, likoon laittaminen, kuivumaan nostaminen, savusaunakuivatus ja loukuttaminen. Tällä hetkellä pellavat on säkeissä odottamassa kevään lämpöisiä kelejä, jolloin pellavalystejä jatketaan, mm. lihtaamisella, harjaamisella, kehräämisellä ja kutomisella. Pellavista on tarkoitus valmistaa joitakin tuotteita.

Lyhdetalkoot

Asemalla opetettiin nuoret leikkaamaan sirpillä lyhteitä ja niitä tehtiinkin useita kymmeniä. Jokainen nuori sai tuntuman vanhan ajan viljan korjuuseen.

Metsämarssit Ristimäessä ja Säkinmäellä

Ristimäessä ja Säkinmäellä ovat nuoret suunnitelleet ja toteuttaneet Metsämarssin. Metsämarssilla on tutustuttu vanhoihin metsänhoidon välineisiin ja kuultu tarinoita metsään liittyvistä vanhan ajan ammateista. Asiantuntijoina on käytetty kylillä asuvia iäkkäämpiä metsämiehiä. Ristimäessä vietettiin myös päivä nykyaikaiseen metsänhoitoon tutustuen. Päivä järjestettiin yhteistyössä Metsäliiton kanssa.

Kotirintamalla-viikko

Asemalla syys – lokakuun vaihteessa (viikko 40) oli Kotirintamalla -viikko. Viikko käynnistyi uusitun Asemankylän kirjaston tiloihin järjestetyllä näyttelyllä, jossa oli esillä keräilijöiltä saatuja sota-ajan lehtiä, kirjeitä, kortteja, valokuvia, julisteita ja esineitä. Veli-Matti Häkkinen kertoi tiistaina 29.9. yleisötilaisuudessa ja keskiviikkona 30.9. koulun viidennen ja kuudennen luokan oppitunneilla kotirintaman elämästä Hankasalmella ja erityisesti Asemankylällä. Kotirintamalla -viikko liittyi ajankohtaan, jolloin tuli kuluneeksi 70 vuotta talvisotaa edeltäneestä liikekannalle panosta. Viikon näkökulma oli yleensä sota-ajan tarkastelussa vähemmälle jäävä puoli, kotirintama eli erityisesti naisten, nuorten ja lasten ponnisteluihin sodan olosuhteissa. Tapahtuma sijoittui Aseman kylälle sodassa tärkeän rautatien hallitsevan roolin vuoksi. Viikon tapahtumat saivat myönteisen vastaanoton ja sen aikana toteutui yhteistyö seurakunnan, kunnan, sotaveteraanien ja sotainvalidien kanssa. Torstaina 1.10. lapset, nuoret ja palvelutalo Metsätähden vanhukset viettivät yhteisen illan tehden puhdetöitä ja jutellen talon vanhusten kanssa. Kädentaitojen opastajina olivat Martti Makkonen sekä Leena ja Arvo Kauppinen. Viikon lopulla lauantaina 3.10. oli auttamispäivä, jolloin lapset ja nuoret olivat mummoja ja pappoja auttamassa; siivousta, kaupassa käyntiä, pihan haravointia yms. Tästä päivästä tulivat ensimmäiset merkinnät nuorten työ-ja talkookirjaan. Viikko huipentui sunnuntaina 4.10. sota-ajan muistojumalanpalvelukseen ja tämän jälkeen nautittuun pula-ajan päivälliseen. Jumalanpalveluksessa nuoret vastasivat tekstin lukemisesta ja kantoivat kolehdin, joka luovutettiin Hankasalmen sotaveteraaneille ja sotainvalideille.

Pula-ajan päivällisille siirryttiin suoraan jumalanpalveluksesta. Tarjolla oli mm. silakkalaatikkoa, lanttukuutioita, porkkanatuuvinkia, suolamuikkuja, rieskaa, ruisleipää ja vesirinkeleitä. Lapset ja nuoret olivat pukeutuneet vanhan ajan vaatteisiin ja toimivat päivän aikana tarjoilijoina ja keittiöapulaisina. Idea päivällisiin tuli alkuvuonna kyläilloissa, kun erään nuoren kotoa löytyi sota-ajan keittokirja. Ruokalista suunniteltiin yhdessä nuorten kanssa ja he myös osallistuivat ruokien tekemiseen.

Wanhan ajan jouluaskartelupäivä

Wanhan ajan jouluaskartelupäivää viettiin kirkonkylällä Hallantuvalla 14.11.2009 Päivän aikana tehtiin tappitonttuja heinäseipään tapeista, hyrriä, villalankatonttuja ja enkeleitä, olkipukkeja ja paperienkeleitä. Ruokana oli mm. joulun ajan puuroa, rieskaa ja piparkakkuja. Esillä tapahtumassa oli valokuvanäyttely vanhoista joululehtien kansista ja vanhoista joulukorteista.