Historian rastit

HISTORIAN RASTIT

Mennyttä etsimässä -hankkeen yhtenä toimintona on historiallisiin paikkoihin tutustuminen. Toiminnan otsikoksi on kiteytynyt Historian rastit.


SÄKINMÄKI

On tutkittu Säkinmäen kylää teemalla sota-ajat, Säkinmäellä tehtiin syyskuun puolivälissä muinaiskävely Lehmolan mäelle. Matkalla sinne löydettiin maastosta merkkejä jääkauden jälkeisestä muinaisrannasta. Mäen päällä kokoonnuttiin 1500-luvulla alkaneen asutuksen muistomerkillä. Paikalla ei enää asutusta ole, mutta jälkiä vielä löytyy. Niitä edustavat mm. vanhan tuulimyllyn tienoilla kallioon uurretut nimikirjaimet ja päivämäärät. Niitä kävi ihmettelemässä väki, jonka nuorimmat olivat alle 10-vuotiaita ja vanhimmat yli 80-vuotiaita.

KÄRKKÄÄLÄ

Kärkkäälän lapsille ja nuorille on kerrottu Ukko Kärkkään tilukset ja paikallisen asukkaan Jari Ahon kanssa on käyty läpi tämän päivän talot yms. olemassa olevat asiat Ukko Kärkkään ajoilta. Ryhmä on vieraillut myös Korhosen raha-aitassa. Ryhmä esitti upean näytelmän Ukko Kärkkään jalanjäljillä maaliskuussa 2010. Kärkkäälän nuorisoseuran talossa on tanssittu aikoinaan paljon, ja sitä muistellen on Kärkkäälän koulun kentälle suunnitteilla Kärkäsrock-tapahtuma.

KIRKONKYLÄ

Kirkonkylän historian rasteja on etsitty Veli-Matti Häkkisen johdolla apuna käyttäen Kotiseutuyhdistyksen kuva-arkiston vanhoja valokuvia. Kirkonmäeltä löytyy jo purettujen kirkon ja kellotapulin sijaintipaikat, käytöstä pois jäänyt vanha hautausmaa, sankarihautausmaa ja nykyisin museokäytössä oleva viljamakasiini. Koulunmäeltä löytyy vanhan kansakoulun rauniot. Mörkälänmäki on jääkauden jälkeistä muinaisrantaa. Kuuhankaveden vesijättömaalla pelattiin pesäpalloa, aivan kuin oli tehty 1930- ja 1940-luvulla ennen urheilukentän valmistumista.

Kirkonkylän Mennyttä Etsimässä –ryhmä ”HaMe” alkoi valmistaa historian rasteihin liittyvistä tarinoista pieniä sketsejä, mm. kirkonkukosta, kirkkomatkasta, Mikkomarkkinoista ja koko kirkonkylää 1930-luvun alussa uhanneen tulipalon sammuttamisesta. Lisäksi Hame –ryhmä on alkanut tuotteistaa vanhoihin esineisiin ja sanoihin perustuvaa seurapeliä ”Alias” –tyyppisesti. Peli tulee myyntiin kesällä 2010

ARMISVESI JA HIIDEN NOITA

Syksyn 2009 puolukkasato oli erinomainen. Niinpä joukko Kankaisten nuorta ja vähän vanhempaakin väkeä lähti ämpärit ja kopat mukanaan Armisveden Niemenkankaalle ja täytti ne siellä. Retken aikana törmättiin ”Hiiden noitaan” entisajan tarinoineen. Kankaalta löytyi kuoppia, joita ihmeteltiin ja joiden alkuperä ja ikä jäivät sinä iltana arvoitukseksi. Arvoitus kuitenkin selvisi paikalla käyneen Keski-Suomen museon arkeologin Miikka Kumpulaisen avustuksella. Hän totesi kuopat tervahaudoiksi. Osa niistä oli rännihautoja arviolta 1700-luvulta. Huomattavan suuri kuoppa osoittautui suppilotyyppiseksi tervahaudaksi, joka ajoittunee 1800-luvulle. Puolukkaretken saaliisiin kuului myös 1800-luvun lopulta peräisin olevan nuotanrepimislaulun (“Matilaisenkylällä on revittynä nuotta”) sanat, sävelmän ja tanssin askelkuviot.