Ohjeet vierailijoille

Tervetuloa vieraaksemme Hankasalmelle! Jotta vierailusi sujuisi hyvin ja turvallisesti, olemme koonneet tänne ohjeita siitä, kuinka voit valmistautua juhlaviikonloppuun etukäteen ja nauttia viikonlopun aikana tilavierailuista mahdollisimman hyvin ja turvallisesti.


Koronapandemian huomioiminen ja erityisjärjestelyt tapahtumassa

Jotta kaikki saamme juhlia ensi viikolla turvallisin mielin, toivomme että jokainen kävijä ja talkooväki kiinnittää erityistä huomiota näihin ohjeisiin Sadonkorjuujuhlien aikaan.

1. Tänä vuonna keräämme kohteisiin saapuvilta yhteystiedot ylös seurueittain. Jokaisessa kohteessa on oma saapumispisteensä, josta löytyy yhteystietolomakkeita (nimi ja nro/sposti) seurueiden täytettäväksi sekä käsidesiä. Tiedot kerätään palautuslaatikkoon ja niitä säilytetään 2 viikkoa tapahtuman jälkeen 4H-yhdistyksen arkistossa minkä jälkeen ne tuhotaan.

2. Huolehditaan siitä, että pysytään tarpeeksi kaukana muista juhlijoista ja tilan väestä. Suurin osa sadonkorjuujuhlien ohjelmasta tapahtuu ulkosalla, joten lääniä löytyy turvavälien ylläpitämiseen. Muistetaan turvavälit etenkin niissä kohteissa joissa on pääsy sisätiloihin ja ostoksia tehdessä/aktiviteetteihin jonottaessa.

3. Eläimiä löytyy useimmista vierailukohteista ja ennen kuin menette tervehtimään nelijalkaisia ystäviämme, niin puettehan suojakäsineet kätösiinne. Haluamme tällä turvata myös eläinten terveyden ja välttää meidän ihmisten kuin myös eläinten omien pöpöjen kulkemisen tilalta toiselle. Tämä on erityisen tärkeää huomioida nautatiloilla ja vasikoiden kanssa, sillä vasikat tunnetusti tykkäävät pussailla rapsuttelijoiden kädet märäksi jos siihen on tilaisuus.

4. Pidetään kätöset puhtaana koko päivän ajan! Tiloilla on tarjolla käsidesiä, ja sitä suosittelemme myös käyttämään tullessa/lähtiessä/tarpeen vaatiessa.

Maskeja ei ole pakollista käyttää tiloilla kulkiessaan kun meillä tosiaan on isot pihat ja enimmäkseen ulkoaktiviteetteja tarjolla ja pihalla voimme helposti huolehtia asianmukaisista turvaväleistä. Maskeja suositellaan kuitenkin varattavan mukaan, mikäli sattuu ruuhkainen kohta esim. tilojen kahvioissa, tilapuodeissa tai aktiviteettipisteellä. Näissä tilanteissa toivomme maskien (oikeaoppista) käyttöä. Kimppakyytejä suositellaan käytettävän myös vain oman väen kesken.


Ketä uskallan lähestyä tilalla?

”Miten erotan tilan isäntäväen kävijöistä?” Ei hätää, tilalliset erottaa viikonloppuna punaisista Hankasalmi kutsuu! -huomioliiveistä. Kaikki vierailukohteissasi kohtaaman punaliiviset ovat sellaisia henkilöitä, joilta voit kysyä mitä mieleen juolahtaa joko tilan toiminnasta, eläimistä, ihmisistä, arvomaailmasta tai käytännön vinkkejä kuten että mistä löytyy huussi, kahvio tai aktiviteettipiste.

Älä epäröi lähestyä punaliivisiä henkilöitä, he ovat yleensä ne henkilöt jotka ovat vierailumahdollisuuden teille tarjonneet osallistumalla Sadonkorjuujuhlille.

Jos eläinten läheisyys jännittää mutta haluat siitä huolimatta niitä päästä rapsuttelemaan, niin kysy rohkeasti tilan väeltä vinkkivitoset, että kuinka eläinten lähellä ollaan ja miten niiden kanssa toimitaan. Kysyvä ei tieltä eksy!

Muut tilan työntekijät ja talkoolaiset erotat Staff-passista ja/tai punaisesta piposta/lippiksestä.


Liikkuminen Hankasalmella

Hankasalmella teiden kunto on paikoitellen ja heikko ja vierailukohteisiin vievät hiekkatiet voivat olla yllättävät kapeita. Viikonloppuna kannataa siis ottaa alle maaseudun teille soveltuva ajoneuvo ja taittaa matkaa rauhassa.

Osa kohteista on myös sellaisessa kohtaa tieverkostoa, että navigaattorin kanssa matkalla olevat vieraat voivatkin saada älyoppaan avustuksella ikimuistoisen ajoelämyksen  syrjäkylien hiekkateillä. Kannattaa siis käyttää myös omaa järkeä reittivalinnoissa ja suosia isompia teitä vaikka kilometrejä tulisikin sitä kautta enempi. 

Esimerkiksi Konnevedeltä tultaessa Sipilän tilalle (kohde 6) kannattaa ajaa Konnevedentietä (641) ja kääntyä siitä purolantielle.


Miten löydän perille ja mihin parkkeeraan?

Tuntemattomien luokse on aina vähän jännittävää mennä, jos sattuu vaikka eksymään ja päätyykin naapuriin oikean kohteen sijaan.

Olemme pyrkineet merkkaamaan oikean reitin ja pihan kylteillä, jotta suunistaminen vierailukohteeseen olisi vähän helpompaa. Vierailukohteissa on tarjolla käsiohjelmia, joista löydät paperisena versiona kartan ja vierailukohteiden osoitteet. Sellainen kannattaa siis joltain tilalta napata mukaan.

Parkkeeraus tapahtuu tilallisten osoittamille paikoille, eli joko pihapiiriin tai autoille varatulle pellolle. Ei kannata arastella pellolle ajoa vaikka olisikin vähän märkä maa, kyllä täältä maaseudulta löytyy niin useasta talosta traktori tai vastaava vahvempi kone, että saadaan autettua auto takaisin tielle jos sattuu huono tuuri käymään ja se jäisikin jumiin pehmeämpään kohtaan pellolla.

Ruuhka-aikaan osassa kohteissa voi olla rajallisesti parkkitilaa pihapiirissä, mutta maalaisjärkeä käyttämällä löytyy varmasti joka tulijalle oma paikkansa parkkeeraukseen.


Ostosten tekeminen

Kaikkiin vierailukohteisiin on vapaa pääsy ja suurin osa tiloilla järjestettävistä ohjelmanumeroista/aktiviteeteista on ilmaisia. Voit kuitenkin tukea paikallista tuottajuutta ja toimijoita tekemällä ostoksia tilojen kahvioissa sekä tilapuodeissa.

Maksutapahtumiin kannattaa varata mukaan käteistä, sillä harvalla kohteella on käytettävissään maksupäätettä.

Wanha Kunnon Seteliraha ja kolikot ovat siis valttia!


 Toivotamme kaikille nautinnollista ja elämyksentäyteistä viikonloppua Hankasalmella!
Toivottavasti viihdytte vieraanamme ja nähdään Sadonkorjuujuhlilla!