Avoimet vierailukohteet

1. Rantakorven tila

Rantakorventie 82, 41490 Niemisjärvi | LA 11-17 & SU 11-16

Maatilalla vierailijat pääsevät tutustumaan luomutilan toimintaan ja tervehtimään monipuolista asukasraatia: tilalta löytyy mm. lampaita, koiria, hevosia, nautoja, kanoja – ja uusia tulokkaita ovat tänä kesänä tilalle muuttaneet ankat! Tilan eläimet saavat viettää mahdollisimman vapaata ja luonnonmukaista elämää. Rantakorven toiminta on monipuolista: lampaiden kasvatusta, Creen Care -toimintaa, ratsastustoimintaa ja valkosipulin kasvatusta. Tilalta löytyy jopa oma lehmä, jonka käsin lypsetystä maidosta tilalla valmistetaan omaan pöytään vaikka ja mitä herkkuja. Vierailukohteessa löytyy siis paljon nähtävää ja puuhaa niin isommille, kuin pienemmillekin kävijöille. 


2. Etelän tila

Kovalanmäentie 231, 41500 Hankasalmi as | LA 11-17 & SU 11-16

Etelän tila on idyllinen ja viihtyisä tila, jossa harjoitetaan mehiläistaloutta. Tilalla asustelee isäntäväen lisäksi myös Minttu-kissa ja vaikka mehiläiset ovatkin tilan pääasiallisia työntekijöitä, ei niitä pihapiirissä lentele niin paljon kuin voisi luulla. Tilan pesät on sijoitettu tarkoin harkituille paikoille, oikeiden kukkaketojen lähettyville ja tarpeeksi kauas valtateistä. Tilan hunaja onkin äärinmäisen herkullista ja mehiläisten hoitajan tietämys omasta toimialastaan on kiehtovan laajaa! Viikonloppuna sinulle selviää, millaista on mehiläisen elämä ja kuinka arvokas on yhden mehiläisen työpanos. Tilalta voitkin saada mukaasi myös uusia, mielenkiintoisia ideoita ja reseptejä kuinka käyttää luonnon omaa makeuttajaa osana ruuanlaittoasi.


3. Tapiolan maitotila

Kovalanrannantie 790, 41520 Hankasalmi | LA 11-17

Tapiolan maitotila on mukana tämän syksyn juhlinnassa uutena vierailukohteena! Tapiolan maitotila sijaitsee Venekoskella, Kuuhankaveden rannalla. Tilalla on n. 120 lypsylehmää + hiehot ja vasikat. Lehmät asuvat vuonna 2012 valmistuneessa ja vuonna 2019 laajennetussa pihatossa, jossa niitä lypsää 2 lypsyrobottia. Pihamaalla saattaa törmätä myös kahteen navettakissaan. Maidontuotannon lisäksi tilalla on kasvinviljelyä ja metsätaloutta. Sadonkorjuujuhlien aikaan tilan pihapiiristä löytyy lehmien lisäksi myös mukavaa pientä puuhaa perheen pienimmille.


4. Sepän Galleria

Sepän Galleriantie 60, 41530 Veneranta | LA 11-17 & SU 11-16

Viime vuonna jo tutuksi tullut Sepän Galleria on jälleen avaamassa ovensa vieraille vuoden 2020 Sadonkorjuujuhlilla. Huhujen mukaan edellisillä juhlilla suuren suosion saavuttanut vohvelikahvila olisi jälleen tänä vuonna gallerian pihapiirissä palvelemassa nälkäisiä juhlijoita. Kohteessa on tarjolla myös paljon muuta mielekästä puuhaa ja nähtävää etenkin lapsiperheille ja kädentaidoista kiinnostuneille vierailijoille.

”Sepän Galleria on persoonallinen keramiikkapaja Hankasalmella. Valmistamme käsityönä saviastioita käsityönä yli 40v. kokemuksella.” Seuraa Sepän Gallerian elämää facebookissa, tai tutustu gallerian tuotteisiin ja toimintaan jo ennalta osoitteessa www.sepan-galleria.fi


5. Penttilän maito Oy

Mustamäentie 232b, 41520 Hankasalmi | SU 11-16

Penttilän Maito Oy on Päivi ja Kari Hännisen omistama maatila Hankaveden rannalla. Viime syksynä kävimme paikallisten ikäihmisten kanssa viettämässä heidän luonaan rentoa maatilapäivää, mutta tänä vuonna modernille maitotilalle pääsevät vierailemaan kaikki halukkaat!

”Tilan päätuotantosuunta on maidontuotanto, vuonna 2014 rakennettiin uusi pihatto lypsäville ja pienille vasikoille. Lypsyn hoitaa kaksi lypsyrobottia. Myös nuorkarja kasvatetaan tilalla. Kerromme mielellämme tilan toimintatavoista, eläimistä ja yrittäjän arjesta. Tervetuloa tutustumaan!” Maitotilalle pääset vierailemaan juhlilla sunnuntaina 13.9.2020.


6. Sipilän tila

Purolantie 280, 41550 Hannula | SU 11-16

Perinteistä maitotilaa edustaa tänä vuonna Sipilän tila.

”Tilan historia ulottuu 1800-luvulle ja se on ollut saman suvun hallussa jo ainakin kuuden sukupolven ajan. Tilan päärakennus on yli satavuotias ja perinteisestä pihapiirissä näkyvät eri vuosikymmenten kerrokset aina 2000-luvulle saakka. Tilan lehmät lypsävät parsinavetassa. Tuotantotiloja ja kalustoa on päivitetty koko 2010-luvun pienillä investoinneilla vastaamaan nykyaikaisia vaatimuksia ja parantamaan eläinten hyvinvointia. Kesäisin nuorkarja laiduntaa perinteisillä metsälaitumilla. Tilalla kasvatetaan karjan rehuksi nurmea ja kauraa ja isäntäväen kotitarpeiksi mm. leipäviljaa, perunoita ja pieni kanalakin pihasta löytyy.”


7. Ranta-Keurula

Rantakeurulantie 159,  41550 Hannula | SU 11-16

Uutena kohteena sadonkorjuujuhlille osallistuu tänä vuonna myös matkailumaatila Ranta-Keurula, joka sijaitsee upealla paikalla kynsiveden rannalla. Tilalla tapaat lämminhenkisen isäntäparin ja uljaan vahtikoiran lisäksi myös nautakarjaa, pari ponia ja muita maatilan eläimiä sekä pääset ihastelemaan mieleenpainuvaa maaseudun miljöötä.

”Sadonkorjuujuhlan aikoihin syyskuussa tulee kuluneeksi 233 vuotta Ranta-Keurulan tilan perustamisesta, toki paikalla on asuttu jo tuhansia vuosia. Nyt Ranta-Keurula on maanviljelyn ja karjanhoidon ohella matkailumaatila.” Tutustu tarkemmin tilan puitteisiin ja toimintaan osoitteessa www.ranta-keurula.fi tai vierailemalla Ranta-Keurula fb-sivuilla. Tällä tilalla kelpaa vaikka yöpyä juhlaviikonloppuna!


8. Haasianiemen mansikkatila

Haasianiementie 215, 41550 Hannula | SU 11-16

Haasianiemen mansikkatila sijaitsee aivan Hankasalmen ja Konneveden rajoilla ja tila onkin viimeinen, vaan ei suinkaan vähäisin vierailukohde tämän vuoden juhlareitillä.

Haasianiemessä kasvatetaan mansikkaa, jonka satokausi on jo juhlien aikaan päättynyt. Tilan isännällä on kuitenkin tiedossa jotain muuta mukavaa viihdykettä vierailleen juhlien aikaan ja vesistön ympäröimässä niemessä on aivan mielettömät maisemat joita kelpaa ihastella! Tälläkin tilalla kannattaa siis ehdottomasti käydä vierailemassa sadonkorjuujuhlien aikaan. Tervetuloa!

POP-UP KOHTEET

9. Wanhan Ajan Iltamat

Lauantaina tilojen sulkeuduttua juhlia jatketaan yhdessä vielä Hallan Tuvan ihastuttavassa miljöössä. La-illan jatkoilla sukelletaan maaseudun iltama-perinteeseen ja nautitaan rennosta ilmapiiristä, pienestä suuhunpantavasta, musisoinnista ja historian lehtien havinasta. Tervetuloa mukaan!

Paikka: Hallan Tupa, Kirkkorannantie 2, 41520 Hankasalmi
Aika: klo 18 alkaen
Sisäänpääsy: ilmainen

11. Herttufolk-festarit

Syksyn ja sadonkorjuun  kunniaksi Hangan Lavalla järjestetään Hankasalmen sadonkorjuujuhlien oheistapahtumana kansanmusiikki-festivaalipäivä, joka liikuttaa kaikenikäisten kehoa ja mieltä! Luvassa liikunnallista työpajaa sekä useita esiintyjiä poikkitaiteellisista tempauksista aina hurmaaviin musiikkiesityksiin saakka.

HerttuFolk -alueella on mahdollista nauttia mm. Hangan Lavan kahvion antimista, joten purtavaakin löytyy pikku-nälän yllättäessä.

Paikka: Hangan Lava, Hankasalmentie 129, 41500 Hankasalmen asema
Aika: klo 14-16 & 16-20
Päivän sisäänpääsy: klo 14-16 ilmainen, työpaja 5€/hlö (yli 12 v.)
Illan sisäänpääsy: klo 16-20 10 €/hlö (yli 12 v.)

10. Sadonkorjuukahvila & Syystori/kirppis

Sadonkorjuujuhlien oheistapahtumana Berry bakes & Melli-Elli järjestevät yhteistyössä syksyisen vohvelikahvilan. Kahvilan valikoimassa täytetyt makeat ja suolaiset vohvelit (myös gluteenittomana) sekä makeita että suolaisia satokauden piirakoita ja muita herkkuja.

Melli-Ellin viereisellä torilla tapahtuma johon halukkaat voivat ilmoittautua myymään ilmaiselle myyntipaikalle syksyisiä leivonnaisia käsitöitä tai vaikkapa kirpputoritavaraa, ilmoittautuminen Berry bakesille tai Melli-Elliin.

Tapahtuma Facebookissa⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠